Ρεπορταζ: Συμέλα Σιδηροπούλου

Κωδικός άρθρου: 893789

ΠΟΛΙΤΗΣ - 03/09/2009, Σελίδα: 49

Ο "Π" μίλησε με τον καλλιτέχνη Σάββα Κουρέα (AnexitiloN art work), ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση.

 
 

Η καλλιτεχνική έκθεση φωτογραφίας από το χωριό Ασώματος στην Καστελιώτισσα "Ασώματος, πέρα από τη μνήμη"

Με κυρίαρχο στοιχείο τον άνθρωπο, αλλά και ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν με ανεξίτηλη την ελπίδα για επιστροφή, η έκθεση φωτογραφίας της Κίνησης Γυναικών Ασωμάτου δεν αποτελεί μία ακόμα τυπική έκθεση σχετικά με τη μνήμη των κατεχόμενων εδαφών μας, αλλά κάτι διαφορετικό. Στην ουσία έρχεται να "παντρέψει" την τέχνη με το κατεχόμενο χωριό και τις θύμησές του.

Ρίχνοντας μία μόνο ματιά σε μερικές από τις φωτογραφίες από τον Ασώματο, νοερά μπορεί κανείς να βρεθεί στο κέντρο του όμορφου χωριού και να αντικρίσει τον απλό, αλλά παράλληλα και δύσκολο -για την εποχή- τρόπο ζωής. Φωτογραφίες, δεκαετίες πριν, που απεικονίζουν πρόσωπα τα οποία έφυγαν από τη ζωή, που τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και τα δισέγγονά τους ακόμα τα θυμούνται ή τα αναγνωρίζουν. Οι συγκεκριμένες εικόνες μόνο συγκίνηση μπορούν να προκαλέσουν. Ο "Π" μίλησε με τον καλλιτέχνη Σάββα Κουρέα (AnexitiloN art work), ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση σε συνεργασία με την Κίνηση Γυναικών Ασωμάτου.

Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της χθες στην αίθουσα Καστελιώτισσα στη Λευκωσία και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Φωτογραφίες με περιεχόμενο

"Η έκθεση", μας είπε ο Σάββας Κουρέας, "εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει η Κίνηση Γυναικών Ασωμάτου για αναζωογόνηση της ιστορικής μνήμης και ενίσχυση του αγώνα για επιστροφή". Όπως συμπλήρωσε ο καλλιτέχνης, ο οποίος εδώ και πολλούς μήνες συνεργάζεται στενά με την ομάδα των γυναικών, σκοπός της Κίνησης δεν ήταν η διοργάνωση μιας ακόμη περιγραφικής έκθεσης για τη μνήμη των κατεχόμενων εδαφών αλλά η πραγμάτευση της ζωής πολύ πριν από την τουρκική εισβολή. "Ήθελε η Κίνηση των Γυναικών Ασωμάτου", πρόσθεσε ο επιμελητής της έκθεσης, "να παρουσιάσει τις ανθρώπινες σχέσεις, του μόχθου και της δημιουργίας, των παραδόσεων και της θρησκείας, στην τότε ευημερούσα κοινότητα".

Ο Ασώματος σε ενότητες

Ο Σάββας Κουρέας μάς εξήγησε ότι η όλη διαδικασία ήταν ιδιαίτερα συναρπαστική, αφού οι γυναίκες της οργάνωσης μάζεψαν εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες, τις οποίες ο ίδιος περισυνέλεξε και σε συνεργασία με την "Κίνηση" έκαναν μια προσεκτική διαλογή. "Κάναμε", ανέφερε, " ένα διαχωρισμό των φωτογραφιών σε δέκα θεματικές ενότητες και έπειτα ανέλαβα την επεξεργασία τους". Όπως είπε, προσπάθησε να τις κάνει πιο ευδιάκριτες, να τις ψηφιοποιήσει, χωρίς όμως να τις αλλοιώσει ή να "αφαιρέσει" την παλαιότητά τους. Έπειτα εκτύπωσε τις φωτογραφίες και ανέλαβε να τις "στήσει" στην αίθουσα Καστελιώτισσα. "Ο διαχωρισμός σε θεματικές ενότητες", συνέχισε, "ήταν πολύ σημαντικός για να πετύχουμε το ύφος της έκθεσης". Μας είπε ότι οι θεματικές ενότητες είναι οι εξής:

  • Ασχολίες: όπου παρουσιάζεται η βιοπάλη των κατοίκων του Ασωμάτου.
  • Εγκλωβισμός: όπου παρουσιάζεται η ζωή μετά την εισβολή μέχρι και σήμερα.
  • Αφιέρωμα στον πάτερ Ιωάννη Ορφανού: όπου παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του Θεοφιλέστατου Χωρεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου Ιωάννη Ορφανού με την ευκαιρία των εορτασμών της απονομής του τίτλου "Αποστολικός Πρωτονοτάριος" που του απονεμήθηκε από την Αυτού Αγιότητα Πάπα Ρώμης Βενέδικτο XVI. * Σχολική περίοδος: με φωτογραφίες της τότε εποχής, εστιάζοντας στην περίοδο της δημοτικής εκπαίδευσης.
  • Θεατρικές παραστάσεις: φωτογραφίες από σκετσάκια τα οποία προετοίμαζαν και παρουσιάζαν οι χωριανοί.
  • Ο Ασώματος πριν το '74: με εικόνες των σπιτιών του χωριού.
  • Ο Ασώματος μετά τον ξεριζωμό: με εικόνες της σημερινής κατάστασης του χωριού.
  • Χαρακτήρες του χωριού: φωτογραφίες με χωριανούς.
  • Ζωή στο χωριό: γενικές φωτογραφίες με στιγμιότυπα από την καθημερινότητα στο χωριό.
  • Κυπριακός γάμος: η τέλεση γάμου στο χωριό κατά τα έθιμα και τις παραδόσεις.

Συναισθηματικό ταξίδι

"Προσωπικά ήθελα να δώσω ένα καλλιτεχνικό ύφος", εξήγησε ο Σάββας, "για αυτό και δεν χρησιμοποίησα λεζάντες και άφησα την τέχνη να 'μιλήσει' από μόνη της". "Δεν ήθελα", συνέχισε, "να γίνει ακόμα μια έκθεση κατεχομένων, αλλά κάτι περισσότερο, το οποίο θα προκαλούσε την ίδια ή ίσως και περισσότερη συναισθηματική φόρτιση". Όπως μας είπε, διαπίστωσε ότι κάθε φωτογραφία από μόνη της δημιουργούσε αμέτρητα συναισθήματα, αφού μόνο και μόνο από την περισυλλογή των φωτογραφιών, άκουσε και βίωσε νοερά μαζί με τις γυναίκες αμέτρητες ιστορίες. "Όλες", είπε, "είχαν και κάτι ξεχωριστό, όλες όμως προκαλούσαν θύμησες από το παρελθόν και αναπολήσεις γεγονότων".

 Έκθεση με ανθρώπινο ύφος

"Το κύριο στοιχείο της έκθεσης", είπε ο επιμελητής, "είναι ότι επικρατεί ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας. Αυτός ήταν και ο σκοπός και ο δικός μου και των γυναικών". Όπως είπε δεν πρόκειται για μια έκθεση όπου θα μαζευτούν οι χωριανοί του Ασωμάτου για να θυμηθούν τους προγόνους τους, αλλά μια έκθεση όπου ο κόσμος θα μπορέσει να πάει να γνωρίσει το κατεχόμενο χωριό και να μάθει την ιστορία του, τον τρόπο ζωής του, ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά διασκέδαζαν ή οι γυναίκες ντύνονταν και συμπεριφέρονταν. "Δηλαδή", κατέληξε ο Σάββας Κουρέας, "για να απολαύσει κανείς στο έπακρο την έκθεση, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη φαντασία, ενώ παράλληλα πρέπει να αφεθεί στη μαγεία της εικόνας και με μια 'μηχανή του χρόνου' να ταξιδέψει στο παρελθόν του Ασωμάτου".
________________________________________

Anexitilon art work
Τηλ. 99516799
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.anexitilon-art.com